Het Behoud van Gezonde en Schadevrije Nagels

Door Candy Kristel
gecategoriseerd als
33

Gezonde nagels zijn een teken van een gezond lichaam. Ze zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van onze schoonheid, maar geven ook aanwijzingen over onze algemene gezondheid. Het hebben van sterke, glanzende nagels is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van welzijn. In dit artikel bespreken we hoe je je nagels gezond en schadevrij kunt houden.

Wat zijn nagels?

Nagels zijn harde, doorschijnende structuren aan het einde van onze vingers en tenen. Ze bestaan uit dood huidweefsel van het lichaam genaamd keratine. Keratine is een belangrijk eiwit dat helpt bij de bescherming van gevoelige delen van de huid. Het is ook verantwoordelijk voor de sterkte en flexibiliteit van de nagels.

Belang van Nagelgezondheid

Gezonde nagels beschermen uw vingertoppen, helpen u bij het uitvoeren van dagelijkse taken en dienen als venster op uw algemene gezondheid. Nagels die broos, geel of gebarsten zijn, kunnen wijzen op gezondheidsproblemen zoals schildklieraandoeningen, longproblemen, psoriasis en meer.

Hoe houd je je Nagels Gezond en Schadevrij?

Goede nagelverzorging gaat verder dan regelmatig knippen en polijsten. Hier zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je nagels sterk, gezond en mooi blijven:

1. Zorg voor een Goede Voeding

Net als de rest van het lichaam hebben nagels bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond en sterk te blijven. Biotine, een B-vitamine, is bijzonder gunstig voor de nagelgezondheid. U vindt het in voedingsmiddelen zoals eieren, vis, vlees en zaden. Ook vitamine E, ijzer en calcium kunnen helpen bij het versterken van de nagels.

2. Minimaliseer blootstelling aan Water

Langdurige blootstelling aan water kan de nagels verzwakken. Gebruik tijdens het afwassen of schoonmaken rubberen handschoenen om je nagels te beschermen.

3. Wees voorzichtig met Nagellak en Kunstnagels

Hoewel nagellak en kunstnagels een snelle manier kunnen zijn om je nagels er mooi uit te laten zien, kunnen de chemicaliën je nagels verzwakken en uitdrogen. Laat je nagels regelmatig ademen door nagellak om de paar dagen te verwijderen.

4. Vermijd Nagelbijten en Overtollig Gebruik van Nagelvijlen

Nagelbijten kan bacteriën en virussen onder de nagels vandaan naar de mond overbrengen, wat infecties kan veroorzaken. Ook het overmatig gebruik van een nagelvijl kan de nagelplaat beschadigen en zwakke nagels bevorderen.

Het Zien van een Specialist

Als u veranderingen in de kleur, vorm of textuur van uw nagels opmerkt of als u pijn of ongemak ervaart, kan het raadzaam zijn om een dermatoloog te raadplegen. Deze specialisten kunnen eventuele onderliggende aandoeningen identificeren en een passende behandeling aanbevelen.

Conclusie

Nagelgezondheid is een belangrijk onderdeel van persoonlijke verzorging. Door gezonde voedingskeuzes te maken, je nagels te beschermen en goede verzorgingspraktijken uit te voeren, kun je je nagels gezond en schadevrij houden. En vergeet niet, als je verdachte symptomen opmerkt, aarzel dan niet om een specialist te raadplegen.

Gepubliceerd op 10 februari 2022