Hennepzaadolie – eigenschappen en gebruik in cosmetica

Door Candy Kristel

Hennepolie die in de cosmetica wordt gebruikt is niet afkomstig van cannabis (met verdovende eigenschappen) maar van Cannabis sativa L. De meest waardevolle hennepolie is niet-geraffineerde en koudgeperste hennepolie met een temperatuur van maximaal 40 graden Celsius. Het heeft een geelgroene kleur en staat bekend om zijn waardevolle eigenschappen die toepasbaar zijn in een breed scala aan cosmetische toepassingen. Daarom is hennepolie geschikt voor huid- en haarverzorging. Welke eigenschappen, gebruik en samenstelling heeft hennepolie?

Hennepolie en hennepzaden

Cannabisplanten komen van oorsprong uit Centraal-Azië. De vezels werden gebruikt voor de productie van papier, zeilen en touwen, en de olie die eruit werd geperst werd gebruikt om huidletsels te verlichten. In het moderne Europa was cannabis altijd niet erg populair in de cosmetica-industrie. Tot voor kort was het alleen de chemische industrie die de eigenschappen gebruikte en er een populair bestanddeel van verven en vernissen van maakte. De aversie tegen de Cannabis sativa is het gevolg van de angst voor cannabis en het verbod op de teelt ervan. Daardoor zijn niet-verdovende hennepplanten berucht.

Hoe wordt hennepolie gewonnen?

Hennepolie wordt gewonnen uit hennepzaad. Het wordt koud geperst uit geselecteerde variëteiten van deze zaden. Hennepzaad bevat tot 40% hennepolie. Verse olie heeft een groenige kleur, en bij blootstelling aan zonlicht wordt het bijna kleurloos. Hennepolie heeft een aangename, licht nootachtige smaak.

Hennepolie – samenstelling

Hennepolie heet volgens het INCI Cannabis sativa (Hennep) Zaadolie.

Hennepolie bestaat voor bijna 80 procent uit essentiële vetzuren (EFA), vooral van:

  • linolzuur uit de groep omega-6-vetzuren,
  • linoleenzuur van de omega-3 groep.

Bovendien hebben beide zuren optimale verhoudingen: de verhouding tussen omega-6 en omega-3 zuren is 3:1, wat een goede vetstofwisseling mogelijk maakt.

Hennepolie bevat ook andere zuren:

  • oliehoudend,
  • palmitisch,
  • gamma-linoleen,
  • daarnaast bevat het ook caroteen, eiwitten, aminozuren, mineralen, vitaminen (A, D, E en K), fytosterolen en fosfolipiden.

Ook bevat hennepolie een schat aan biologisch actieve stoffen met ontstekingsremmende, herstellende, ontstekingsremmende, antioxiderende en tegen de zon beschermende eigenschappen. Dit zijn ondermeer tocoferol, cannabidiol en terpineol.

Hennepolie is een van de meest effectieve plantaardige oliën met voedende eigenschappen. Het dankt zijn naam aan zijn samenstelling.

Hennepzaadolie – cosmetische eigenschappen

Hennepolie bouwt de hydro-lipidelaag van de opperhuid weer op en herstelt de schade in het intercellulaire verbdingen. Hierdoor verliest de huid geen vocht en kan de opperhuid haar beschermende functies beter uitvoeren. Bovendien houdt de hennepolie, dankzij het gehalte aan essentiële vetzuren, de huid in goede conditie en verhoogt de weerstand tegen externe factoren, zoals wind, vorst en zon.

Hennepolie verlicht en ondersteunt de behandeling tegen ontstekingen bij atopische huidontsteking, huiduitslag en eczeem. Daarnaast vermindert het de jeuk van de huid bij huidaandoeningen zoals AD en huidallergieën. Hennepzaadolie minimaliseert tevens het risico op irritatie en verkleuring, het herstelt en voedt de huid en voorkomt vroegtijdige veroudering.

Hennepolie verbetert de huidskleur, reguleert het de talgafscheiding en herstelt het de elasticiteit en de hydratatie van de huid. Het verzacht en egaliseert het de huid en beschermt de – als een natuurlijke zonnebrandcrème – huid tegen de zon. Hennepzaadolie stimuleert de haargroei, versterkt de glans en zorgt dat je je haar makkelijker kunt kammen.

Hennepolie – cosmetisch gebruik

Hennepolie wordt snel geabsorbeerd en laat geen vette laag achter op de huid. Het kan in zuivere vorm direct op de huid worden gebruikt of in cosmetica voor de huid, met name in verzachtende middelen voor de moeilijke huid of voor de verzorging van baby’s en jonge kinderen. Het is een populair ingrediënt in bodylotions, zepen, gezichtscrèmes en zonnefilters. Hennepolie kan gebruikt worden voor alle huidtypes omdat:

  • het de droge huid hydrateert,
  • het de afscheiding van talg reguleert en het werk van talgklieren van de vette huid in evenwicht brengt,
  • het de ontbrekende vetten aanvult in het geval van een gevoelige huid,
  • het de vorming van rimpels op de rijpe huid voorkomt.

Hennepolie in de keuken

De rijke en gezonde samenstelling zorgt ervoor dat de hennepolie niet alleen in de verzorging maar ook in de keuken wordt gebruikt. Hennepolie kan alleen koud worden geconsumeerd. Het is niet goed om het te verwarmen en dus kun je het niet gebruiken om te bakken en braden. Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen zorgt dat alle waardevolle eigenschappen van hennepolie verloren gaan. Het kan wel gebruikt worden om de smaak van veel gerechten te verrijken. Je kunt het toevoegen aan boekweitgrutten die daardoor een romige smaak krijgen, of je giet het over vers gekookte dumplings. Je kunt er ook pesto, groente en kwarkpasta van maken, net als dips en salades. Hennepolie geeft elk gerecht een nieuwe, opvallende en eigen smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *