. Wat zijn schadelijke bestanddelen in cosmetica? Feiten en Mythes.

Door Candy Kristel
gecategoriseerd als
186

Er zijn veel gevaren verbonden aan het gebruik van cosmetica, en niet alle ingrediënten zijn even veilig. Genoemd worden de chemische stoffen die voorkomen in cosmetica producten, en die schadelijk kunnen zijn voor lichaam en gezondheid. Maar wat zijn precies schadelijke bestanddelen in cosmetica en welke producten bevatten ze? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen, zodat je een beter inzicht krijgt over welke stoffen je beter kunt vermijden. We gaan ook dieper in op de feiten en mythes rondom schadelijke stoffen in cosmetica.

Wat zijn schadelijke bestanddelen in cosmetica?

Schadelijke bestanddelen voor cosmetica zijn chemische ingrediënten die irritatie, huidvervetting, of andere schade aan het lichaam en de gezondheid kunnen veroorzaken. Het komt nogal eens voor dat er schadelijke stoffen worden toegevoegd aan cosmetica als conserveermiddelen, geurstoffen of kleurstoffen. We kunnen deze stoffen verdelen in twee categorieën:

  • Bestanddelen die direct schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zoals parabenen.
  • Bestanddelen die mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn, zoals chemische stoffen die vermengd zijn met andere stoffen, stresshormonen die worden opgewekt door zonnebrandcrèmes, of bestanddelen die nog niet voldoende geanalyseerd zijn.

Bepaalde ingrediënten zijn veel minder goed voor de gezondheid dan anderen, terwijl anderen zelfs persoonlijk kunnen uitlokken allergische reacties. In dit artikel gaan we wat dieper in op de verschillende hieronder besproken schadelijke stoffen die we vaker terugvinden in cosmetica producten. Hieronder geven we de meest gebruikte schadelijke stoffen in cosmetica en wat de mogelijke bijwerkingen ervan zijn.

Parabenen

Parabenen zijn één van de meest gebruikte conserveermiddelen in cosmetica. Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddel, omdat ze schimmels en bacteriën kunnen opruimen en de producten daardoor langer houdbaar maken. Ondanks dat parabenen als veilig zijn bestempeld, blijkt uit verschillende onderzoeken dat ze kankerverwekkende eigenschappen hebben. Parabenen worden snel opgenomen in het lichaam en worden uiteindelijk uitgescheiden via de urine. Om deze reden kan het voorkomen dat we deze stof in ons lichaam accumuleren.

Ethylenediaminetetra-acetaat(EDTA)

EDTA is een stof die voornamelijk wordt gebruikt als conserveermiddel, maar ook als verdikkingsmiddel en als stabilisator. De stof is watervrij, waardoor hormoonverstorende stoffen en schadelijke stoffen beter in het product opgenomen worden. Onderzoeken hebben bewezen dat EDTA de kans op hormonale disbalans, allergieën en irritatie vergroot. Daarnaast is ook aangetoond dat de stof kankerverwekkend is en schadelijk is voor planten en dieren in het milieu.

Ftalaten

Ftalaten worden gebruikt in cosmetica om de houdbaarheid van het product te verlengen. Ftalaten worden gebruikt om de structuur van cosmetica te veranderen en kunnen daardoor het product een lekker geurtje geven. Een aantal ftalaten die in cosmetica worden gebruikt, zijn omstreden en worden in sommige landen als schadelijk bestempeld. Ftalaten hebben een hormoonverstorend effect en kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien kunnen ftalaten ook allergische reacties veroorzaken.

Synthetische geurstoffen en kleurstoffen

Synthetische geurstoffen en kleurstoffen worden veel gebruikt in cosmetica om de producten een lekkere geur of kleur te geven. Maar deze stoffen kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid en kunnen bijvoorbeeld de hormonen verstoren. Daarnaast kunnen synthetische geurstoffen en kleurstoffen ook allergische reacties uitlokken. Het is daarom belangrijk dat je producten kiest die geen deze stoffen bevatten als je op zoek bent naar veiligere alternatieven in cosmetica.

Feiten en mythes rondom schadelijke stoffen in cosmetica

Net zoals bij elk ander type voedingsmiddel en cosmetisch product, bestaan er veel geruchten en mythes over schadelijke stoffen in cosmetica. Om je te helpen bij de zoektocht naar veiligere cosmetica producten, hebben we hieronder de meest voorkomende feiten en mythes rondom schadelijke stoffen in cosmetica opgelijst.

Feit

Veel chemische bestanddelen zoals parabenen, ftalaten en synthetische geurstoffen en kleurstoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Mythe

Door geen cosmetica producten te gebruiken wordt je immuun voor schadelijke stoffen.

Feit

Zelfs als je geen cosmetica gebruikt, kan je toch in contact komen met schadelijke stoffen door bijvoorbeeld het eten van vervuilde voedselsoorten of het inademen van luchtvervuiling.

Mythe

Alleen parabenen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Feit

Hoewel parabenen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zijn ook andere chemische stoffen, zoals EDTA en ftalaten, net zo schadelijk. Je moet dus goed overwegen wat je gebruikt.

Conclusie: schadelijke stoffen in cosmetica

Iedereen wil er graag mooi uitzien en gaat op zoek naar cosmetica producten die hierbij helpen. Maar weet wel dat niet elke cosmetica product even veilig is. Veel